Z piersi kurczaka ekspresowo robię kotlety lepsze od schabowych. Tajemnicą ich smaku jest panierka

Dodano:
Drobiowe kotlety Źródło: Shutterstock / Anetlanda
Kotlety to jedno z łatwiejszych dań obiadowych, jakie można przygotować. Zwykle robi się je ze schabu, ja jednak często sięgam po filet z piersi kurczaka. Jest delikatniejszy, a mała zmiana w panierce sprawia, że potrawa ma niezwykły smak.

Niektórzy mówią na tę potrawę „drobiowe schabowe”, co jest oczywiście błędne i znawców sztuki kulinarnej razi do bólu. Jednak rzeczywiście na podobnej zasadzie, jak kotlety schabowe, można przygotować kotlety z piersi kurczaka. Mięso to doskonale smakuje usmażone w panierce, bo jest soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Ja do panierki dodaję też nieco inny składnik, który uatrakcyjnia smak dania.

Jak przygotować filet z piersi kurczaka na kotlety?

Kotlety z piersi kurczaka robi się raz-dwa. Każdą pojedynczą pierś trzeba tylko przekroić w poprzek na dwa płaty. Potem każdy płat należy delikatnie rozbić kuchennym młotkiem po to, by wyrównać jego grubość. Mięso należy teraz oprószyć przyprawami, odstawić na 15 minut, a potem przystąpić do smażenia.

Jak zrobić kotlety drobiowe w migdałowej panierce?

Kotlety drobiowe można zrobić identycznie, jak schabowe. Ja jednak modyfikuję nieco skład panierki, dzięki czemu kotlety zyskują ciekawszy, doskonały smak. Moja zmiana polega na wymieszaniu tartej bułki ze zmielonymi migdałami. Ta panierka doskonale pasuje do delikatnego mięsa drobiowego i dodaje jej przyjemnego smaku i zapachu.

Przepis: Drobiowe kotlety w migdałowej panierce

Kotlety z piersi kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem migdałów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 3-4 łyżki mielonych migdałów
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kotletówKażdą pierś z kurczaka opłucz, osusz, podziel na dwa płaty. Każdy płat mięsa delikatnie rozbij kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem. Na jeden talerzyk wysyp mąkę, w drugim rozkłóć jajka, w trzecim wymieszaj tartą bułkę z migdałami.
  2. Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Każdy płat mięsa panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce z migdałami. Kotlety smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Wskazówka: Jeśli chcecie uatrakcyjnić wygląd kotletów, zamiast zmielonych migdałów możecie dodać do panierki migdały w płatkach.

Z czym podać kotlety drobiowe w migdałowej panierce?

Kotlety drobiowe w migdałowej panierce mają delikatny smak, który doskonale będzie harmonizował z ryżem. Możecie więc ugotować do nich np. ryż jaśminowy czy basmati. Dobrze też sprawdzą się ziemniaki gotowane lub pieczone. Smacznym dodatkiem do tej potrawy będzie też zielona sałata z sosem albo surówka z kapusty.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...